The Palace of Pena, part 2… Sintra Portugal… El Palacio de la Pena, parte 2

Text credits:
https://www.parquesdesintra.pt/en/parks-and-monuments/park-and-national-palace-of-pena/description/

The Palace of Pena stands atop a rocky peak, which is the second highest point in the Sintra hills (the only place higher than the palace itself is the Cruz Alta, 528 metres above sea level). The palace is situated in the eastern part of the Park of Pena, which one has to pass through to reach the steep ramp built by the Baron of Eschwege that provides access to the castle-like building. The palace itself is composed of two wings: the former Manueline monastery of the Order of St. Jerome and the wing built in the 19th century by King Ferdinand II. These wings are ringed by a third architectural structure that is a fantasised version of an imaginary castle, whose walls one can walk around and which comprises battlements, watchtowers, an entrance tunnel and even a drawbridge.
In 1838, King Ferdinand II acquired the former Hieronymite monastery of Our Lady of Pena, which had been built by King Manuel I in 1511 on the top of the hill above Sintra and had been left unoccupied since 1834 when the religious orders were suppressed in Portugal. The monastery consisted of the cloister and its outbuildings, the chapel, the sacristy and the bell tower, which today form the northern section of the Palace of Pena, or the Old Palace as it is known.
King Ferdinand began by making repairs to the former monastery, which, according to the historical sources of that time, was in very bad condition. He refurbished the whole of the upper floor, replacing the fourteen cells used by the monks with larger-sized rooms and covering them with the vaulted ceilings that can still be seen today. In roughly 1843, the king decided to enlarge the palace by building a new wing (the New Palace) with even larger rooms (the Great Hall is a good example of this), ending in a circular tower next to the new kitchens. The building work was directed by the Baron of Eschwege.
The 1994 repair works restored the original colours of the Palace’s exterior: pink for the former monastery and ochre for the New Palace.
In transforming a former monastery into a castle-like residence, King Ferdinand showed that he was heavily influenced by German romanticism, and that he probably found his inspiration in the Stolzenfels and Rheinstein castles on the banks of the Rhine, as well as Babelsberg Palace in Potsdam. These building works at the Palace of Pena ended in the mid-1860s, although further work was also undertaken at later dates for the decoration of the interiors.
King Ferdinand also ordered the Park of Pena to be planted in the Palace’s surrounding areas in the style of the romantic gardens of that time, with winding paths, pavilions and stone benches placed at different points along its routes, as well as trees and other plants originating from the four corners of the earth. In this way, the king took advantage of the mild and damp climate of the Sintra hills to create an entirely new and exotic park with over five hundred different species of trees.
The most fascinating construction in the Park of Pena is the Chalet of the Countess of Edla, also known as the House of Indulgence (Casa do Regalo), which is located at the park’s western end. Its building was commissioned by King Ferdinand II and his future second wife, Elise Hensler (the Countess of Edla), as a private summer residence. It is a two-storey building with a very scenic appearance, denoting a distinctive alpine inspiration and maintaining an expressive visual relationship with the Palace.
The Palace of Pena was designated a National Monument in 1910 and forms part of the Cultural Landscape of Sintra, which has been classified by UNESCO as World Heritage since 1995.
In 2013, the Palace was integrated into the Network of European Royal Residences.

Español
Créditos de este texto:
https://www.parquesdesintra.pt/es/parques-jardines-y-monumentos/parque-y-palacio-nacional-de-la-pena/descripcion/

El Palacio de la Pena se eleva sobre un escarpado cerro peñascoso, el segundo punto más alto de la sierra de Sintra (el primero es la Cruz Alta, a 528 metros de altitud).
Situado en la zona oriental del Parque de la Pena, en cuyo interior se localiza la rampa que el Barón de Eschwege mandó construir para acceder al edificio acastillado, se estructura a partir de dos alas o áreas: el antiguo convento manuelino de la Orden de San Jerónimo y el ala edificada en el siglo XIX por iniciativa del rey Fernando II. Estos cuerpos están rodeados por una tercera estructura arquitectónica: una fantasía de castillo con paseos de ronda, merlones, almenas, torreones, un túnel de acceso y un puente levadizo.
En 1838, Fernando II compró el antiguo convento de los monjes jerónimos de Nuestra Señora de la Pena, erigido en 1511 por Manuel I y deshabitado desde 1834, tras la extinción de las órdenes religiosas. El convento estaba formado por el claustro y sus dependencias, la capilla, la sacristía y la torre campanario, que constituyen hoy día el núcleo norte del Palacio de la Pena, también llamado Palacio Viejo.
El rey Fernando comenzó por acometer algunas reparaciones en el edificio religioso que, según fuentes de la época, se encontraba en muy mal estado. Remodeló todo la planta superior y transformó las catorce celdas en salas de mayores dimensiones, cubriéndolas con las bóvedas actualmente visibles. Alrededor de 1843 el rey decide ampliar el Palacio añadiéndole una nueva ala (Palacio Nuevo), con salas de mayor envergadura, de las cuales el Salón Noble es un buen ejemplo. El torreón circular junto a las nuevas cocinas constituye el remate de esta campaña de obras, dirigidas por el Barón de Eschwege.
Durante la restauración de 1994 se repusieron los colores originales del exterior del conjunto palatino: rosa viejo para el Palacio Viejo y ocre para el Palacio Nuevo.
La transformación del edificio jerónimo en residencia fortificada pone de manifiesto la fuerte influencia del romanticismo alemán en el rey, quien probablemente se inspiró en los castillos de Stolzenfels y Rheinstein, a orillas del río Rin, y en el palacio de Babelsberg, ubicado en el parque homónimo dentro de la ciudad de Potsdam. Las obras del Palacio de la Pena terminaron a mediados de la década de 1860, aunque más tarde se llevaron a cabo intervenciones decorativas en el interior.
Fernando II hizo asimismo plantar el Parque de la Pena en el entorno del Palacio, con caminos sinuosos, pabellones, bancos de piedra, árboles y plantas procedentes de todo el mundo, aprovechando el clima húmedo de la sierra de Sintra y creando de raíz un parque exótico con más de quinientas especies arbóreas, acorde con el gusto de los jardines románticos de la época.
La edificación más interesante del Parque da Pena es el Chalet de la Condesa (también conocido como Casa do Regalo), situado en su extremo occidental. Mandado construir por Fernando II y su segunda esposa, Elise Hensler (Condesa de Edla), como refugio privado de verano, se trata de un edificio de dos plantas con fuerte carga escénica e inspiración alpina, que mantiene una expresiva relación visual con el Palacio.
El Palacio da Pena fue declarado Monumento Nacional en 1910 y forma parte del Paisaje Cultural de Sintra, declarado Patrimonio de la Humanidad por la UNESCO en 1995.
Desde 2013 es miembro de la Asociación de Residencias Reales Europeas (ARRE).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s